top of page
Εικόνα συγγραφέαMARIA PIERI

Θηλασμός και διατροφή: Τι πρέπει να προσέχω τώρα που θηλάζω;

Έγινε ενημέρωση: 4 Νοε 2023


Έχεις αποφασίσει να θηλάσεις το μωρό σου και με αυτή σου την απόφαση του χαρίζεις ένα μοναδικό δώρο που δεν μπορείς να φανταστείς πόσο καλό του κάνει και σε αυτή την φάση της ζωής του που του μεταδίδεις τα δικά σου αντισώματα αλλά και μετέπειτα στην ζωή του που το βοηθάς να μειώσει ρίσκα για διάφορες χρόνιες παθήσεις όπως είναι ο διαβήτης, παχυσαρκία κτλπ.


Φρόντισε λοιπόν να το κάνεις όσο πιο σωστά γίνετε! Αρχικά η δική σου διατροφή επηρεάζει άμεσα και το νεογνό. Είναι σημαντικό να τρως σωστές πρωτείνες, χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη υδατάνθρακες και καλά λιπαρά ούτως ώστε να εξασφαλίσεις τα θρεπτικά συσταστικά που θα δώσεις στο μωράκι σου. Τα θαλασσινά και το ψάρι δεν πρέπει να λείπουν από την διατροφή μιας θηλάζουσας αφού να είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Προσοχή όμως στα μεγάλα ψάρια που έχουν ψηλή περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα. Να τρώς αρκετά λαχανικά για να έχεις μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και φυσικά φρόντισε να έχεις τουλάχιστον ένα με δύο φρούτα την ημέρα για επιπλέον βιταμίνες.


Τι γίνετε τώρα με την ζάχαρη; Είπαμε, ότι τρώς επηρεάζει άμεσα το νεογνό έτσι και η ζάχαρη και γενικά η μεγάλη ποσότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Ήξερες ότι η μια διατροφή αυξημένη σε ζάχαρη κατά την διάρκεια θηλασμού μπορεί να επηρεάσει την γνωστική υγεία και την λειτουργεία του εγκεφάλου του νεογνού; Γενικά η έκθεση βρεφών και παιδιών σε υψηλότερες ποσότητες ζάχαρης κατά την ανάπτυξη τους μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στη γνωστική ανάπτυξη και τη μάθηση, καθώς και να δημιουργήσει δια βίου κίνδυνο για παχυσαρκία, διαβήτη, λιπώδη ηπατική νόσο και καρδιακές παθήσεις. Πόση ζάχαρη θεωρείτε πολλή κατά τον θηλασμό; Τα προστιθέμενα σάκχαρα δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 5%-10% των ημερήσιων θερμίδων, που δεν είναι πολλές. Γι' αυτό είναι καλύτερο να ελαχιστοποιήσετε την κατανάλωση. Παν μέτρον άριστον!


Εκτος απο την ζάχαρη, πρέπει επίσης να προσέξεις το αλκοόλ και την καφείνη ενώ θηλάζεις. Όσο αφορά το αλκοόλ δεν υπάρχει ποσότητα αλκοόλ στο μητρικό γάλα που να θεωρείται ασφαλές για ένα μωρό. Όσο αφορά την καφείνη αποφύγετε να πίνετε περισσότερα από 2 έως 3 φλιτζάνια ποτών με καφεΐνη την ημέρα. Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης από τη θηλάζουσα μπορεί να επιδράσει αρνητικά στο βρέφος με συμπτώματα όπως ευερεθιστότητα, αυξημένη διεγερσιμότητα και διαταραχές ύπνου. Περιορίζοντας η μητέρα την πρόσληψη καφεΐνης σε 200 mg την ημέρα, το βρέφος λαμβάνει μια μικρή δόση καφεΐνης μέσω του μητρικού γάλακτος. Υπολογίζεται ότι από την καφεΐνη που καταναλώνει η μητέρα, στο μητρικό γάλα περνάει μέχρι το 1,5% της ποσότητας αυτής.


Σε γενικές γραμμές πρέπει να ακολουθείς μια ισορροπημένη διατροφή με πικοιλία τροφών και θρεπτικών συστατικών για να καλύπτει και τις δικές σου ανάγκες αλλά και του μωρού σου. Οι χωρίς λόγο αποκλεισμοί τροφών, το άγχος, οι στερητικές δίαιτες και γενικά οι ακρότητες, ως μόνο αποτέλεσμα έχουν την κακή υγεία και διάθεση, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν τις πιθανότητες να διακοπεί ο θηλασμός.

Προσπάθησε να ακούς το σώμα σου και να απολαύσεις αυτή την μοναδική εμπειρία.

Comments


bottom of page