top of page
Εικόνα συγγραφέαMARIA PIERI

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου - Τι είναι και ποίες τροφές επηρεάζουν;



Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μία λειτουργική διαταραχή του εντέρου που χαρακτηρίζεται από χρόνιο κοιλιακό πόνο, κοιλιακή δυσφορία και κοιλιακή διάταση (φούσκωμα). Είναι η πιο κοινή νόσος του γαστρεντερικού συστήματος που ταλαιπωρεί το 15-20% του ελληνικού πληθυσμού και ιδιαίτερα τις γυναίκες.


H διατροφή που πρέπει να ακολουθήσετε εξαρτάται από τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε. Aν έχετε συχνά διάρροια, είναι σκόπιμο να μειώσετε τις τροφές που περιέχουν πολλές φυτικές ίνες. Αντίθετα, σε περιπτώσεις που το σύνδρομο εκδηλώνεται με επίμονη δυσκοιλιότητα, η λήψη με μέτρο τροφών που περιέχουν φυτικές ίνες είναι απαραίτητη. Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες είναι η βρώμη, το ψωμί ολικής αλέσεως, τα φρούτα και τα λαχανικά.


Πιο κάτω θα βρείτε μια λίστα με τροφές οι οποίες ενοχλούν τους περισσότερους ανθρώπους με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και ακόμα μια λίστα με τροφές που συστήνετε να καταναλώνετε συχνότερα αλλά πάλι με μέτρο.

Τρόφιμα που πιθανόν να σας ενοχλούν και προτείνεται να αποφεύγετε ή να μειώσετε:

Σκόρδο (αποφύγετε τελείως, αν είναι δυνατόν), Κρεμμύδια (αποφύγετε τελείως, αν είναι δυνατόν), Αγκινάρα, Σπαράγγι, Ψητά φασόλια, Παντζάρι, Φασόλια, Λουβί, Κουκιά, Κουνουπίδι, Σέλινο, Πράσο, Μανιτάρια, Μπιζέλια, Γίγαντες, Αβοκάντο,Βερίκοκα,Βατόμουρα, Κεράσια, Σύκα, Νεκταρίνια, Ροδάκινα, Αχλάδια, Ρόδι, Σταφίδες, Καρπούζι, Αλλαντικά, Λουκάνικα, Καπίρα, Μπάρες δημητριακών με βάση το σιτάρι, Ζυμαρικά, (όχι πάνω από 1/2 φλιτζάνι μαγειρεμένα), Δημητριακά σιταριού, Αλεύρι σίτου, Δημητριακά με βρώμη, Ψωμί (όχι πάνω από 1 φέτα), Πολύσπορο ψωμί, Ψωμί με πλιγούρι βρώμης, Μαύρο ψωμί σικάλεως, Ψωμί με προζύμι, Μπάρες δημητριακών με granola, Μούσλι δημητριακών, Σίκαλη, Σημιγδάλι, Μέλι, Μαρμελάδα, Χυμοί φρούτων σε μεγάλες ποσότητες, Χαλούμι, Παγωτό, Γάλα αγελάδας, Κατσικίσιο γάλα, Γάλα εβαπορέ, Πρόβειο γάλα, Κρέμα γάλακτος, Γιαούρτι

Τρόφιμα που είναι καλό να συμπεριλάβετε στην διατροφή σας:

Μπρόκολο ( ½ φλιτζάνι), Λαχανάκια Βρυξελλών, Κολοκύθια (1/4 φλιτζάνι), Λάχανα (έως 1 φλιτζάνι), Καρότα, Σέλινο ( λιγότερο από 5 εκατοστά), Ρεβίθια ( 1/4 φλυτζάνι), Καλαμπόκι σε μικρές ποσότητες, Φρέσκο κολοκυθάκι, Αγγούρι, Μελιτζάνα, Φασολάκια, Πράσινο πιπέρι, Φακές, Μαρούλι, Ρόκα, Μπάμιες, Ελιές, Μπιζέλια, Κολοκύθι, Ραπανάκι, Κόκκινες πιπεριές, Σπανάκι, Λιαστές ντομάτες (4 κομμάτια), Ντομάτα, Μπανάνες, Κράνμπερι, Κλεμεντίνια, Σταφύλια, Ακτινίδια, Λεμόνι (συμπεριλαμβάνετε και ο χυμός λεμονιού), Μανταρίνι, Πορτοκάλι, Ανανάς, Φράουλα, Κοτόπουλο, Χοιρινό, Τόνος, Σολομός, Γαρίδες, Ψωμί χωρίς γλουτένη, Ζυμαρικά χωρίς γλουτένη, Αμύγδαλα εώς 15, Πλιγούρι, Καστανό ρύζι / ρύζι ολικής αλέσεως, Δημητριακά - 1/2 φλιτζάνι, Φουντούκια εώς 15, Βρώμη, Παξιμάδια βρώμης, Κουάκερ και Δημητριακά βρώμης, κινόα, Ζυμαρικά έως 1/2 φλιτζάνι μαγειρεμένα, Ριζογκοφρέτες, Καρύδια, Τυρί, Αυγά, Γάλα αμυγδάλου, Γάλα χωρίς λακτόζη, Oat milk, Γιαούρτι, χωρίς λακτόζη

Γενικές Συμβουλές:

- Προσπαθήστε να τρώτε μικρότερα γεύματα, πιο συχνά, κατά την διάρκεια της ημέρας σας. Αντί 3 κύρια γεύματα, προσπαθήστε να έχετε 5 ή 6 τακτικά προγραμματισμένα μικρά γεύματα που συμπεριλαμβάνουν τα 3 κύρια γεύματα της ημέρας (πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό) και 2-3 ενδιάμεσα


- Αποφύγετε φαγητά που υπέρ-διεγείρουν το έντερο, όπως τα μεγάλα γεύματα ή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα. Εάν είστε δυσκοίλιοι, προσπαθήστε να βεβαιωθείτε ότι έχετε το πρωινό, καθώς αυτό είναι το γεύμα που είναι πιο πιθανό να τονώσει την άνω και κάτω τελεία και να σας δώσει μια μετακίνηση εντέρων.


- Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να παρατηρήσετε αν τα συμπτώματα επιδεινώνονται από κάποια τροφή και να την περιορίσετε. Η κάθε τροφή δρα διαφορετικά στον κάθε άνθρωπο. Σε πολλές περιπτώσεις, για την εκδήλωση των συμπτωμάτων δεν ευθύνεται μόνο το είδος του τροφίμου, αλλά και η ποσότητα που καταναλώνετε. Aν, λοιπόν, σας ενοχλεί κάποιο τρόφιμο, πριν το αποκλείσετε τελείως από το διαιτολόγιό σας, δοκιμάστε πρώτα να το καταναλώνετε σε μικρότερες ποσότητες.

コメント


bottom of page